Detoks, vücudumuza giren zararlı maddelerin besinler veya bazı uygulamalar yardımıyla vücuttan atılması işlemidir.
Vücudun detoksa ihtiyacı olduğunda şu belirtiler görülebilir:
- Baş ve sırt ağrıları,
- Yorgunluk ve çok sık soğuk algınlığına yakalanmak,
- Eklem ağrıları,
- Burun kaşıntısı,
- Sinirlilik,
- Uyku hali,
- Deri kızarıklıkları,
- Göğüs hırıltısı,
- Bulantı,
- Sık uçuk çıkması,
- Baş dönmesi,
- Hazımsızlık, gibi…
DETOKS PROGRAMLARI
Detoksu yapanların birçoğu aç kalarak ve beslenmelerini tek tip hale getirerek sonuç elde etmeye çalışıyorlar. Halbuki şok diyetler son derece sağlıksız ve kas erimesi gibi ciddi sorunlara dahi yol açabiliyor. Bu açıdan detoks beslenmeyle sınırlı bir uygulama değildir. Bir nevi hayat tarzı olarak görülmelidir. Beslenmede yapılacak değişikliklerle vücuttaki toksinlerin artması durdurulabilir ama var olan toksinleri vücuttan tam anlamıyla atmak için egzersiz yaparak destek vermek gerekir.
Detoksun amaçlı beslenmede çeşitli seçenek ve programlar söz konusudur. Ancak önce de belirtildiği gibi sadece tek tip beslenme yaparak detoks yapmayın. Özellikle de bunu uzman tarafından önerilmeyen bir diyetle kesinlikle uygulamayın. aksi halde halsizlik ve baş ağrısı başta olmak üzere ciddi sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Detoksu yapmak için birçok farklı yol olduğunun bilincinde olursanız aç kalmadan hayatınızda değişiklikler gerçekleştirebilirsiniz.
AÇ KALMADAN TOKSİNLERİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILIR?
- Pişirme şekillerine dikkat edin. Gıdalar kadar önemli olan unsur ise pişirme yöntemleridir. Et ve patates gibi gıdaları kızartmamak, haşlama veya ızgara yoluyla tüketmek gerekir. Kızartma yapmamaya, yağı aşırı ısıtmamaya özen göstermeliyiz. Ayrıca pişirme kaplarının paslanmaz çelik, cam veya porselen olması önemlidir.
- Sabunlar ve deterjanların bitkisel içerikli olmasına dikkat edin. Ev yapımı deterjanların tarifini bulabilir ve uygulayabilirsiniz. Olabildiğince kimyasallardan uzak durun.
- Denize yakın yerde oturuyorsanız, suyun temizliğinden de eminseniz, her gün biraz deniz suyunu içme suyuna damlatın. Deniz suyu vücudun asit dengesi için son derece yararlı olacaktır. Ayrıca denizde yüzmenin de tedavi edici özellikleri vardır.
- Deniz ve dağ havası almak vücut yapınıza ve toksinleri atmanıza yardımcı olacaktır.Deniz seviyesi ve yükseklerde oksijen seviyesi çok yüksektir. Oksijen hem yağ yakmaya hem de kanın temizlenmesine yardımcıdır.
- Detoksun olmazsa olmazı bol miktarda su içmektir. Her gün iki litre yaz günlerinde de 3 litre su için. Yaz aylarında bol su içeren karpuz gibi meyveleri ve vişne,kiraz, kayısı gibi meyveleri tercih edin.
- Zararlı gıdaları kendi kafanızda eleyin. Detoks yapmak için zorunlu olarak aç kalmanıza gerek yoktur. Ama zararlı tüm gıdaları beslenmenizden çıkarmanız gerekir. Fast food yemekleri, kızartmaları, yemeyi bırakın. Bunların vücudunuza beslenme açısından bir faydası olmadığına göre, bunların yerine sağlıklı gıdalar alın.
- Çiğ ve taze tüketilen her besin detoks etkisi yaratır. Bu nedenle pazardan aldığınız çiğ ve taze yiyecekleri tüketin. Yeşil yapraklılar ve her türlü meyve, bu anlamda çok faydalıdır. Üstelik bu gıdaları tükettiğinizde kendinizi enerjik hissedersiniz.
- İyice dinlenmek ve kaliteli bir uyku detoks yapmak için idealdir. Vücudunuzun kendini yenilemesi için uykudan ödün vermeyin. Beslenmeden sonraki en önemli etken uykudur. Günde en az 7 saat uyumalı, her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmaya çalışmalısınız.
- Egzersiz hem diyetlerin hem de detoksun vazgeçilmezidir. Çünkü ter atmak oldukça iyi bir detoks yöntemidir. Günde yarım saat etkili ve verimli şekilde spor yaparak metabolizmanızı hızlandırabilir, ter atarak da detoks yapabilirsiniz.